Smak- och sötmapreferenser - En studie om hur vi uppskattar sötma och mat
Av SCI Lab
Skapad: 2024-04-23
Den här studien undersöker sötmapreferenser. De flesta människor tycker att sött är gott, men
det finns skillnader både mellan individer och grupper. Vi kommer att undersöka vilken nivå av
sötma olika individer föredrar, och hur detta kan korrelera till matvanor.
I det här experimentet får du smaka på ett antal par sockerlösningar i olika koncentrationer och
din uppgift är att välja vilken du tycker smakar bäst. Du kommer att bli vägd, mätt (längd),
och besvara en enkät med frågor om vilken mat och dryck du tycker om och hur ofta du äter/dricker
den. Hela besöket tar ungefär en timme.
OBS! Ersättning utgår i form av skattepliktigt presentkort på 200 SEK. OBS!
OBS! Har du deltagit i denna studie under våren 2024 så kan du INTE vara med igen! OBS!
För att delta behöver du:
• vara 18-55 år
• ha bott i Sverige i minst 5 år
• ha ett normalt fungerade smaksinne
• inte ha psykiatrisk eller neurologisk diagnos
• inte ta medicin (t ex allergi, psykofarmaka)
Studien utförs av Psykologiska institutionen, Gösta Ekmans laboratorium. Deltagande sker på
Psykofysiologiska laboratorierna, hus 4, plan 3 i Albano, Stockholms universitet.
Den här studien undersöker sötmapreferenser. De flesta människor tycker att sött är gott, men
det finns skillnader både mellan individer och grupper. Vi kommer att undersöka vilken nivå av
sötma olika individer föredrar, och hur detta kan korrelera till matvanor.
I det här experimentet får du smaka på ett antal par sockerlösningar i olika koncentrationer och
din uppgift är att välja vilken du tycker smakar bäst. Du kommer att bli vägd, mätt (längd),
och besvara en enkät med frågor om vilken mat och dryck du tycker om och hur ofta du äter/dricker
den. Hela besöket tar ungefär en timme.
OBS! Ersättning utgår i form av skattepliktigt presentkort på 200 SEK. OBS!
OBS! Har du deltagit i denna studie under våren 2024 så kan du INTE vara med igen! OBS!
För att delta behöver du:
• vara 18-55 år
• ha bott i Sverige i minst 5 år
• ha ett normalt fungerade smaksinne
• inte ha psykiatrisk eller neurologisk diagnos
• inte ta medicin (t ex allergi, psykofarmaka)
Studien utförs av Psykologiska institutionen, Gösta Ekmans laboratorium. Deltagande sker på
Psykofysiologiska laboratorierna, hus 4, plan 3 i Albano, Stockholms universitet.